Usein kysyttyä asuntokaupasta
Kun asunnon osto tulee ajankohtaiseksi, voi mieleen tulla monia kysymyksiä asuntokaupan prosesseista. Tässä tekstissä vastaan muutamaan kysymykseen, joita itse kuulen paljon erityisesti ensiasunnon ostajilta, kun ensikodin osto tulee ajankohtaiseksi.
Kuva: Janina Pietilä
Mitä tulee ottaa huomioon asuntolainan hakemisessa?
Kaikki lähtee liikkeelle tapaamisesta oman pankin kanssa. Ennen kuin suuntaat asuntokaupoille on tärkeää, että sinulla on lainalupaus taskussa ja ymmärrys taloudestasi. Unelmien asunnon tullessa vastaan olet nopeasti valmis tekemään ostotarjouksen, kun lainalupaus on valmiina asuntonäytössä.
Pankki myöntää sinulle lainalupauksen. Tämä tarkoittaa, että pankki myöntää sinulle hakemasi lainamäärän, kun sitä haet. Lainalupauksen saatuasi tiedät, kuinka paljon voit saada lainaa asuntoa varten ja näin budjettisi asunnon ostoon selkenee.
Kuinka paljon omia säästöjä tarvitsen asunnon ostamiseen?
Asuntolainaa hakiessa tarvitset omia säästöjä, eli omarahoitusosuuden. Omarahoitusosuuden määrä vaihtelee, riippuen siitä oletko ensiasunnon ostaja vai oletko jo ostanut asunnon aiemmin.
Ensiasunnon ostajana lainakatto on 95 %, jolloin omia säästöjä on oltava vähintään 5 % asunnon hinnasta.
ASP-lainassa voit saada asuntolainaa 90 % asunnon hinnasta, eli omia säästöjä on oltava 10 %. ASP-laina on valtion takaama laina 18–44-vuotiaille ensiasunnon ostajille.
Jos et ole ensikodin ostaja tai hae ASP-lainaa, voit nostaa asuntolainaa enintään 85 % asunnon hinnasta. Tällöin omia säästöjä on oltava vähintään 15 % asunnon hinnasta.
Kuva: Janina Pietilä
Mistä asunnon hinta muodostuu?
Asunnon hinta määrittyy monesta asiasta. Hintaan vaikuttaa itse asunnon piirteet sekä sen sijainti. Piirteet, kuten neliömäärä, pohjaratkaisu ja kunto vaikuttavat hintaan mutta myös sijainnilla on iso vaikutus. Hyvä sijainti, jossa on toimivat kulkuyhteydet, hyvä palvelutarjonta sekä tulevaisuuden potentiaalia vaikuttavat hintaan positiivisesti.
Esimerkiksi Itä-Helsingin merellinen Kruunuvuorenranta on kasvattanut suosiotaan, kun alueen infrastruktuurihankkeet rakentuvat. Uudenkarhean alueen neliöhinnat ovatkin miltei tuplaantuneet vain muutaman vuoden sisällä!
Sijainnin ja asunnon piirteiden lisäksi hintaan vaikuttaa talous- ja asuntomarkkinatilanne. Eri alueiden kysynnän ja tarjonnan vaihdellessa ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä osaa neuvoa sinua asunnon ostossa ja antaa sinulle tarkan hinta-arvion asunnostasi, kun myynti tulee ajankohtaiseksi.
Mitä kannattaa tietää asunto-osakeyhtiöstä, kun ostan kerrostaloasunnon?
Kun ostat asunnon kerrostalosta, on erityisen tärkeää perehtyä yhtiöön tarkasti. Isännöitsijätodistus, energiatodistus, taloyhtiön yhtiöjärjestys, tilinpäätös, toimintakertomus ja korjaussuunnitelma ovat tärkeitä asiakirjoja, joihin sinun on hyvä tutustua. Muun muassa seuraavat asiat on hyvä selvittää:
Selvitä yhtiön korjaukset ja remontit – sekä toteutuneet että suunnitellut. Mikäli yhtiössä on päätetty remontista, mikä on kustannuksen osuus kyseisellä asunnolle?
Mikä on yhtiön taloudellinen tila? Onko yhtiöllä paljon lainaa tai vuokratuloja esim. liiketilan vuokrasta? Yhtiön tilinpäätöksestä saat nämä tiedot selville.
Kun ostat oman kodin, on hyvä katsoa pintaa syvemmälle. Seinien sävyt on helppo päivittää omaan makuun, mutta yhtiön remontit sekä taloudellinen tilanne vaikuttavat paljon tuleviin asumiskuluihin. Erityisesti tässä osaava välittäjä on suuri apu, jotta kaupan kaikki seikat ovat selkeät.
Miten asuntokauppa etenee?
Kun olet löytänyt asunnon, on aika jättää ostotarjous. Välittäjäsi avulla tarjouksen jättäminen on helppoa ja saat asuntokaupan ammattilaisen avuksesi tarjousneuvotteluihin. Kun molempia osapuolia tyydyttävä sopimus saadaan aikaan, myyjä hyväksyy ostajan tarjouksen. Seuraavaksi laaditaan kauppakirja, joka on kaupan todisteeksi laadittava asiakirja, sisältäen kaupan kohteen ja ehdot.
Kun virallinen kauppakirja on allekirjoitettu, siirtyy asunnon hallinnointioikeus sovitusti uudelle asukkaalle. Ostoprosessi voidaan toteuttaa digitaalisesti DIAS-palvelun kautta tai kauppakirja voidaan allekirjoittaa paikan päällä.
Ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä tukee onnistuneeseen asuntokauppaan
Hyvä kiinteistönvälittäjä on aktiivinen kommunikoija ja toteuttaa asuntokaupat aina hyvällä asiakaspalveluotteella. Hän osaa neuvotella parhaan lopputuloksen, jossa kaikki kaupan osapuolet ovat tyytyväisiä, ja on paras kumppani elämäsi tärkeimmillä kaupoilla.
Kiinteistönvälittäjä auttaa sinua saamaan parhaan mahdollisen tuloksen asuntomarkkinoilla, olitpa sitten ostamassa omaa kotia tai myymässä.