Näin onnistut asunnon ostossa 

Asunnon osto on iso ja jännittävä päätös, joka on täynnä mahdollisuuksia ja unelmia. Erityisesti ensiasunnon ostajalle asunnon ostaminen voi tuntua monimutkaiselta, mutta oikeanlaisella suunnittelulla ja muutamilla perusvinkeillä pääset helposti kohti haaveidesi kotia.

Askel kerrallaan kohti omaa kotia

Aloita tarpeistasi ja budjetista

Ensimmäinen ja tärkein askel on pohtia, millaisia tarpeita sinulla ja perheelläsi on. 

Haluatko esimerkiksi kaupunkiasunnon tai ehkä kodin luonnon läheisyydessä? Punnitse, kuinka monta huonetta tarvitset ja minkälainen asuinympäristö sinulle on tärkeä. Kirjaa ylös myös toiveet lisäominaisuuksista, kuten parvekkeesta, pihasta tai autopaikasta. Tämä auttaa sinua asettamaan realistiset tavoitteet ja välttämään liiallista kompromissia kodin valinnassa.

Kun tarpeet ovat selvillä, arvioi budjettisi. Keskustele pankin kanssa lainamahdollisuuksista ja varmistu lainan suuruudesta. Muista, että budjettiin on hyvä varata tilaa lisäkuluille, kuten remonttitarpeille, jos toiveenasi on remontoida unelmiesi koti. 

Huomioi budjetissasi myös varainsiirtovero. Varainsiirtovero on asunto-osakeyhtiöissä 1,5 % ja kiinteistöjen kaupassa 3 % lopullisesta kauppahinnasta. 

 

Aseta hakukriteerit ja seuraa asuntomarkkinoita

Hakukriteerit auttavat sinua rajaamaan kohteita ja säästämään aikaa. Päätä, millä alueilla haluat asua, ja aseta tärkeimmät ominaisuudet, kuten asunnon koko, hintahaarukka ja taloyhtiön kunto. 

Alueen palvelut, kuten koulut ja liikenneyhteydet, vaikuttavat myös arjen sujuvuuteen ja asumisviihtyvyyteen.

Kun hakukriteerit ovat selvillä, on aika aloittaa markkinoiden seuranta. Juuri nyt asuntotarjonta on kasvamaan päin ja markkinat ovat piristymässä – eli on erinomainen aika tarkastella vaihtoehtoja! 

Tekemällä ostotoimeksiannon kiinteistönvälittäjän kanssa löydät asuntoja, jotka ovat vasta tulossa markkinoille tai hiljaisessa myynnissä, mikä antaa sinulle etulyöntiaseman ostoprosessissa.

 

Asuntonäytöt – tarkastele ja kysy rohkeasti

Asuntonäytöillä käydessäsi kiinnitä huomiota niin asunnon kuin taloyhtiönkin kuntoon.  

Varmista, että asunnon neliöt ja pohjaratkaisu vastaavat tarpeitasi, ja arvioi pintojen ja kiintokalusteiden kunto.

Erityisen tärkeää on varmistaa taloyhtiön tilanne, eli mahdolliset suunnitellut ja tehdyt remontit sekä taloyhtiön taloudellinen tilanne. 

Näistä tiedoista saat kokonaiskuvan asunnon kunnosta ja siitä, millaisia kustannuksia on mahdollisesti odotettavissa lähivuosina.

Jos kysymyksiä herää, kysy rohkeasti kiinteistönvälittäjältä! Tärkeintä on, että saat kaikki tarvittavat tiedot, ennen kuin teet päätöksiä.

Aika tehdä tarjous

Kun löydät unelmiesi asunnon, on aika jättää tarjous. 

Tarjousta tehdessä on hyvä pohtia paitsi omaa budjettia myös markkinatilannetta – tällä hetkellä tasainen kysyntä tekee markkinasta kilpailukykyisen, mutta tarkan seurannan avulla saat hyvän käsityksen hintatasosta.

Tarjoukseen liittyy myös neuvotteluvaihe. Jos hinta ei täsmää heti, pidä mieli avoimena – toisinaan pienet muutokset tarjouksessa voivat tuoda molempia osapuolia lähemmäksi sopimusta.

 

Kaupat ja onnea uuteen kotiin!

Kun tarjous on hyväksytty, seuraa vielä muutamia käytännön vaiheita, kuten kauppakirjan allekirjoittaminen ja mahdollisen lainan hakeminen. 

Kiinteistönvälittäjä huolehtii monista kauppaan liittyvistä järjestelyistä, joten apu on aina lähellä. Viimeinen vaihe on omistusoikeuden siirto, jolloin kodista tulee virallisesti sinun! 

Kokeneen kiinteistönvälittäjän kanssa pääset sujuvasti kohti unelmiesi kotia.

Kun asunnon osto tai myynti on tulossa ajankohtaiseksi, ota minuun yhteyttä! 

 

 

 

Previous
Previous

Olen Kiinteistönvälitysalan keskusliiton Hyvän välitystavan lähettiläs vuodelle 2025

Next
Next

Itä-Helsingin naapurustot: Merellinen Herttoniemi